Thermix thermisch onderbroken afstandhouders in HR++ Glas

Het is al langer bekend en bij vrijwel iedere warmtecheck zie ik het weer: De afstandhouders in isolatieglas zijn een grote koudebrug. Vooral bij HR++ glas en triple-glas (drie dubbel glas) zijn de afstandhouders en wiener sprossen grote koudebruggen die een substantieel deel van de werking van het dure glas teniet doen. Dit komt omdat de normaal toegepaste afstandhouders van aluminium of staal zijn.

Hartstikke zonde natuurlijk. Dus toen wij recentelijk besloten om een deel van het glas in ons huis te renoveren heb ik deze kennis aangewend en bij de leverancier gevraagd om geïsoleerde afstandhouders. Hij had dit nog nooit geleverd, maar heeft geïnformeerd en kon het glas uitvoeren met Thermix afstandhouders. Volgens het datablad hebben deze een substantieel betere warmteweerstand dan standaard afstandhouders, namelijk:

  • Thermix: 0,041 W/mK
  • Metaal: 0,051 W/mK

W/mK is de warmtegeleiding, dus lager is beter.

Natuurlijk heb ik de nieuwe ramen inmiddels al lang met de warmtebeeldcamera bekeken om te zien wat het effect is. Gelukkig zitten twee van de nieuwe ruiten in ruimten waar ook het oude isolatieglas zit, zodat ik onder vergelijkbare omstandigheden het nieuwe en oude glas kan meten en eerlijk vergelijken. Zie hier het resultaat:

Fig. 1 Dit is een warmtebeeld van een raam dat is uitgevoerd met de geïsoleerde afstandhouders van Thermix. Dit warmtebeeld is buiten gemaakt, dus kouder is beter. Het is een dubbel draaiend raam, en in het midden is verticaal te zien dat er een koudebrug is aan de rand van het glas waar de afstandhouders zitten. In de Wiener sprossen zitten geen afstandhouders, want dat is natuurlijk nog altijd het beste.

Fig. 2 Op dit warmtebeeld is een raam te zien wat is uitgevoerd met standaard afstandhouders. Ook dit warmtebeeld is buiten gemaakt, dus kouder is beter. Dit warmtebeeld is onder dezelfde omstandigheden gemaakt als het warmtebeeld uit fig. 1 en dus vergelijkbaar. Hier zitten wel nog afstandhouders in de Wiener sprossen.

Fig. 3 Dit is een warmtebeeld gemaakt aan de binnenkant van het raam met thermisch geïsoleerde afstandhouders uit fig. 1. Te zien is ook een stuk schilderstape wat horizontaal over het raam is geplakt om het verschil tussen de schijnbare en werkelijke temperatuur te kunnen zien. Doordat de tape niet reflecteerd kan hierop exact de temperatuur van het raam bepaald worden. Dit warmtebeeld is binnen gemaakt, dus warmer is hier beter.

Fig. 4 Dit is het raam uit fig. 2 van binnen gezien. Ook hier zit schilderstape horizontaal over het raam geplakt om de werkelijke temperatuur te kunnen meten. Warmer is hier beter.

Fig. 5 Dit is een ander raam met Thermix afstandhouders van binnen opgenomen. Ook hier is schilderstape zichtbaar voor het opnemen van de werkelijke temperatuur.

Fig. 6 Raam met niet geïsoleerde afstandhouders in dezelfde ruimte als het raam uit fig. 5. Beide warmtebeelden zijn van binnen gemaakt en onder dezelfde omstandigheden, dus vergelijkbaar. Hier zit de schilderstape verticaal over de Wiener sprossen geplakt.

Bij het vergelijken van de nieuwe ruiten met de oude ruiten is duidelijk te zien dat de Thermix afstandhouders een minder koude rand van het raam opleveren en dus zorgen voor minder warmteverlies langs de randen van de ramen. Ook is te zien dat het nieuw geplaatste glas van betere kwaliteit is dan het oude glas. Al met al ben ik zeer tevreden met het nieuw geplaatste glas en de keuze voor Thermix afstandhouders.

7 reacties op “Thermix thermisch onderbroken afstandhouders in HR++ Glas

  1. Pingback: Tweets die vermelden Thermix thermisch onderbroken afstandhouders in HR++ Glas « Warmtecheck nieuws -- Topsy.com

    • De smalle sprossen in de nieuwe ramen niet. De brede sprossen in de nieuwe ramen hebben wel thermix in de glasopbouw zitten. De oude ramen hebben overal gewone afstandhouders zitten.

  2. Dag, ik overweeg roeden aangebracht dmv wiener sprossen of glasdelende roeden. Als ik dit verhaal lees, ben ik dan beter af met glasdelende roeden met thermix afstandhouders? Of zijn wiener sprossen met thermix afstandhouders net zo goed?

  3. Pingback: Besparing met HR++ glas | Warmtecheck nieuws

  4. Het passief huis instituut houd een lijst bij met afstandhouders (en: spacers) en hun thermische eigenschap [1]. Volgens mij meten zij zelf de gepubliceerde waardes.

    De ” Thermix TX.N plus” heeft volgens het passief huis instituut een specifieke randweerstand van 3,40 m K/W en als een hot melt butyl als secundaire randafdichting wordt toegepast: 3,99 m K/W [2]. Noot: een hogere randweerstand is beter. Het product met de hoogste specifiek weerstand in die lijst [1] is de volledig van kunsstof gefabriceerde “Thermoflex” afstandhouder met een Re van 6,30 m K/W wat nog oploopt naar 8,01 m K/W samen met een hotmelt butyl. [3]

    Nu nog een firma vinden die deze Thermoflex afstandhouders toepast in haar isolatieglas.

    [1] http://database.passivehouse.com/en/components/spacers
    [2] http://database.passivehouse.com/Media/certified_components/ensinger-gmbh_thermix-txn-plus_0762sp02_en.pdf

    • Ja het PHI is een goed instituut met doorgaans heel degelijk onderzoek, dus ik zou daar zonder meer op durven vertrouwen. Dit artikel is inmiddels alweer 5 jaar oud en ik was destijds al heel blij dat de lokale schilder dit kon leveren, maar het is niet meer dan logisch dat er inmiddels ook betere afstandhouders zijn en dat deze beter leverbaar zijn. Drievoudige beglazing is in diezelfde periode ook veel beter beschikbaar geworden bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.