Besparing met HR++ glas

Gisteren stuurde ik deze tweet de wereld in, waarop ik de vraag kreeg hoe ik aan die TVT kwam. Dat past niet in 140 tekens, dus bij deze.

Om tot deze TVT te komen gebruik ik de graaddagen en de U-waardes van verschillende soorten glas.

De graaddagen voor een bepaalde locatie (in mijn geval meetstation Volkel) haal ik van:
http://www.dicks-website.eu/graaddagen/
Dat is een makkelijke tool, maar als je die niet vertrouwd kun je de graaddagen ook zelf uit de KNMI gegevens berekenen of je eigen weerstation gebruiken. Met deze tool bereken ik de graaddagen over een periode van één jaar. Hiervoor neem ik de “normaal” situatie, omdat dit het klimaatgemiddelde is en niet toevallig het specifieke jaar wat ik bekijk. Voor het meetstation Volkel (dat is bij het dichtst in de buurt) kom ik dan op 3613.1 graaddagen. Belangrijk om te melden is ook dat ik 20C als etmaal gemiddelde temperatuur neem. Ik heb een hekel aan kou en als het te koud is binnen, dan moet er beter geïsoleerd worden. Het maakt verder ook niet uit voor de rekenmethode, maar alleen voor de uitkomst. Als het bij u gemiddeld kouder of warmer is, bepaal dan zelf de bijbehorende graaddagen en voer de berekening uit (kies ook het juiste meetstation, dit heeft ook invloed).

Dan neem ik de U-waardes van Glas:

 • U = 5,7 W/m²K voor enkel glas
 • U = 2,8 W/m²K voor eenvoudig dubbel glas
 • U = 1,1 W/m²K voor HR++ glas

Omdat: Watt = Joule / seconde en ik weet (graaddagen) hoeveel seconden ik hoeveel temperatuurverschil heb tussen binnen en buiten, kan ik ook uitrekenen hoeveel Joule er door een m² glas gaat.

Dat gaat als volgt:
U-waarde_glas × graaddagen × seconden_in_een_dag = Joule / m² / jaar

Oftewel:

 • U = 5,7 W/m²K × 3613.1 × 24 × 60 × 60 = 1.779.379.488 Joule / m² / jaar
 • U = 2,8 W/m²K × 3613.1 × 24 × 60 × 60 = 874.081.152 Joule / m² / jaar
 • U = 1,1 W/m²K × 3613.1 × 24 × 60 × 60 = 343.389.024 Joule / m² / jaar

Het is duidelijk te zien dat HR++ glas met een U-waarde van 1,1 W/m²/K veel minder energie verliest op jaarbasis. Maar die Joules zijn niet direct nuttig als terugverdientijd. We moeten die dus omrekenen naar een kostprijs per jaar. Hiervoor moeten we weten hoevel Joule er uit een m³ gas komen en hoeveel een m³ gas kost. Op de “Besparen” pagina van Warmtecheck.nl houd ik een grafiek bij me de ontwikkeling van de gasprijs. Die is op dit moment ongeveer €0,68 /m³. Hiervoor kunt u natuurlijk ook de prijs invullen die u op uw contract hebt staan.

Een m³ gas bevat verder ongeveer 9kWh aan energie. Maar als hier de verliezen vanaf gehaald worden (een CV-installatie is niet 100% efficiënt), dan is 8kWh nuttige warmte per m³ een aardige schatting. Als u een super geoptimaliseerde CV installatie heeft, dan kunt u hier een hoger getal invullen (als u bijvoorbeeld fervent CV-tuner bent). Een kWh is 3,6MJ, dus 8kWh = 28,8MJ.

Nu kunnen we dus uitrekenen hoeveel gas iedere m² glas kost per jaar:

 • U = 5,7 W/m²K = 1.779.379.488 Joule / m² / jaar / 28,8MJ = 61,78m³
 • U = 2,8 W/m²K = 874.081.152 Joule / m² / jaar / 28,8MJ = 30,35m³
 • U = 1,1 W/m²K = 343.389.024 Joule / m² / jaar / 28,8MJ = 11,92m³

En we weten hoeveel een m³ gas kost, dus kunnen we de kosten berekenen:

 • U = 5,7 W/m²K = 61,78m³ * €0,68 = €42,01
 • U = 2,8 W/m²K = 30,35m³ * €0,68 = €20,64
 • U = 1,1 W/m²K = 11,92m³ * €0,68 = €8,11

Als ik dan even snel online kijk, dan kost HR++ glas €35,50 /m² (excl. plaatsing*) voor een besparing van €12,53 per jaar per m² als je nu simpel dubbel glas hebt en €33,90 per jaar per m² als je nu enkel glas hebt.

Pas op!
Dit is een theoretische benadering. De werkelijke besparing hangt van veel factoren af, waaronder:

 • Hoe de gebruiker de thermostaat instelt heeft een heel grote invloed.
 • Langs de randen van de ramen zitten de afstandhouders die relatief slecht zijn, dus kleine ramen doen het ook relatief slechter dan grote ramen.
 • 20C gemiddelde temperatuur is wellicht veel te optimistisch, omdat de radiatoren vaak onder ramen worden geplaatst, zijn de ramen aan binnenkant vaak veel warmer dan 20C.
 • De effecten van een veranderde zontoetreding en daardoor veranderde zonnewinst worden niet meegenomen.
 • Koudeval vermindert met beter glas, waardoor er op een lagere temperatuur gestookt kan worden.
 • In algeheel wordt het hogere comfort niet gewaardeerd in deze berekening.

Een nauwkeurige berekening van de besparing bij het toepassen van energiebesparende maatregelen kan bijvoorbeeld worden gemaakt met het PHPP rekenprogramma.

* De kosten voor het plaatsen van het glas kunnen zeer sterk uiteen lopen afhankelijk van de situatie. De tweet boven aan deze pagina heeft het dus ook alleen over het terugverdienen van het glas.

6 reacties op “Besparing met HR++ glas

 1. Prachtig verhaal en erg duidelijk

  maar je hebt nergens hr++ glas geplaatst voor €35,50 /m²
  daar komt zonder subsidie nog wel het zelfde bedrag bij voor plaatsing
  en waarschijnlijk zelfs 5x zoveel (in mijn geval)
  dan is de TVT ineens 15 jaar !
  en dat is toch een heel ander verhaal

  • Ja, dat schrijf ik natuurlijk ook in het bericht, de prijzen van het plaatsen lopen erg uiteen, omdat dit van de situatie afhankelijk is. Als je het bijvoorbeeld met het reguliere schilderwerk kunt combineren, dan kun je de prijs laag houden. Veel kleine ruiten is natuurlijk weer duurder, etc.. Het enige waarvoor ik echt een richtprijs voor kan geven is het glas.

 2. Beste Paul,
  Helaas, ik zou willen dat het zo was! Afgezien van je grote aantal graaddagen (600 meer dan waar in Nederland gemiddeld mee wordt gerekend) zijn graaddagen niet letterlijk dagen maar uren (check Wikipedia maar). Dus moet je je berekening ‘U = 5,7 W/m²K × 3613.1 × 24 × 60 × 60 = 1.779.379.488 Joule / m² / jaar’ delen door 24.
  Je krijgt dan heel andere getallen: 5,7 x 3000 x 3600 = 61,65 MJ / m² / jaar voor enkel glas en 12,96 MJ voor HR++ glas. Zou je enkel glas vervangen door HR++ dan bespaar je dus 48,69 MJ / m² / jaar = 1,7 m3 aardgas. (x 0.68 = 1.16 Euro)
  Je TVT wordt dan een schrikbarende 35,5 / 1,16 = 30 jaar…
  Wel doen op natuurlijke vervangingsmomenten en voor het verbeteren van het binnenklimaat van je woning!

  • Beste Ward,

   Die 600 meer komt omdat ik met 20C etmaalgemiddelde binnentemperatuur reken, aangezien dat in mijn optiek een veel realistischer getal is. Dit staat ook duidelijk in het artikel beschreven en daar staat ook hoe je zelf het correcte aantal graaddagen kun bepalen voor andere uitgangspunten.

   Verder heeft de bron die ik gebruikt heb voor de graaddagen het expliciet over graaddagen (en niet over graaduren). Het lijkt me dus redelijk irrelevant hoe Wikipedia een graaddag definieert.

   De originele berekening voor mijn voorbeeld blijft daarmee dus ongewijzigd. Het blijft natuurlijk een voorbeeld en ik moedig dan ook iedereen aan om voor zijn of haar situatie de berekening uit te voeren met de voor hem/haar relevante uitgangspunten.

 3. Beste Mark,

  bedankt voor je uitleg over graaddagen en berekening. Ik heb met deze waardes mijn hele huis berekend aan de hand van de waardes van een energie prestatie rapport in een excelfile. Om mijn gasverbruik kloppend te maken met de graaddagen moet ik uitgaan van 1700 graaddagen. Wat wel kan kloppen aangezien ik de bovenverdieping niet verwarm en daar ook de slechtste isolatie te vinden is. Overigens de Rd waarde die voor normale isolatie wordt gebruikt is om te rekenen naar U waarde U=1/Rd

  Het leuke is dat ik nu heel makkelijk kan zien welke aanpassing me hoeveel gasverbruik me op gaat leveren. En dus niet alleen voor glas maar ook bij bv muur isolatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.