Ik heb vandaag de vloerverwarming ingeregeld met de warmtebeeldcamera. De pomp van de vloerverwarming stond standaard op stand 3. Naast het hoogste stroomverbruik (95W) heeft de pomp dan ook de grootste pompcapaciteit. Puur gevoelsmatig ging ik er altijd vanuit dat dit ook direct betekend dat de vloerverwarming dan het snelst opwarmt. Om dit te controleren heb ik nu twee infrarood beelden gemaakt van de verdeler in zowel stand 3 alsook in stand 1 en intussen de parameters van de CV-ketel in de gaten gehouden.
Wat hieruit dus blijkt is dat de vloerverwarmingspomp in stand 1 beter matched met de aanvoer van de CV, waardoor het warme water beter benut wordt. De aanvoertemperatuur van de vloerverwarming stijgt, terwijl de retour temperatuuur gelijk blijft. Het blijkt ook uit de parameters van de CV-ketel die aangeeft dat het verschil tussen aanvoer en retour is gestegen van 12C naar 14C. Dit betekend dat de vloer warmer wordt, terwijl de pomp minder hard draait en daardoor van 95W naar 45W terug gaat. Het grotere temperatuurverschil in de CV-ketel zorgt er tevens voor dat deze beter kan condenseren en dus een klein beetje efficiënter werkt.
Ik heb een serre laten aanbouwen van zo’n 20 m2.
Daarin ligt vloerverwarming. De rest van de kamer heeft radiatoren.
Die is inmiddels opgestart volgens het boekje: 1˚ C per dag. Staat inmiddels overdag op zo’n 30˚ C; dit wisselt tussen 25˚ en 30˚. Vloer wordt niet echt warm, de kou is er af.
’s Avonds gaat de thermostaat op 16˚.
’s Ochtends is de temperatuur van vloerverwarming rond 20˚.
Ik durf de temperatuur niet hoger te zetten dan 30˚ omdat iedereen waarschuwt om de temperatuur niet te snel op te laten lopen.
Wat is wijsheid in deze?
Graag hoor ik van u,
Vriendelijke groet,
Frank Nortier
Ik ben geen vloerverwarmingsexpert, maar wat ik uit ervaring weet is dat vloerverwarming vaak niet warmer staat dan ongeveer 30 graden i.v.m. comfort. Of een hogere temperatuur kwaad kan hangt af van de opbouw van de vloer en zul je met de bouwer moeten overleggen. Hier gaat 40 graden prima en stook ik ook al jaren met nachtverlaging (en dus een koude vloer ’s ochtends).
Ik heb een heel ander probleem! De “geijkte” warmtemeter die het verbruik registreert,waarvan ’t laatste cijfer van 0 t/m 9 verspringt,laat op het display 4 tot 5 cijfers overslaan dwz. dat je eerder 1Gj.(kw) hebt verbruikt. ” Het zou een “normaal” verschijnsel zijn,dat bij alle digitale meetapparatuur voordoet ” — volgens de leverancier?? Voorheen heb ik gezien,dat de meter geen enkel cijfer achter de komma oversloeg! Wie kan mij hierover verder informatie geven? mvg.