Ik was al bekend met het concept van het omkeerdak, daarbij wordt de isolatie aan be buitenzijde op de dakbedekking. Dit heeft veel voordelen. Zo is het gemakkelijk aan te brengen op bestaande daken zonder dat de dakbedekking opnieuw aangebracht hoeft te worden. Ook zorgt het ervoor dat de temperatuur van de dakbedekking minder schommelt en dat deze niet meer blootgesteld wordt aan UV-straling, wat de levensduur ten goede komt. Met de mooie nazomer zon van gisteren heb ik deze claims eens aan een thermografische inspectie onderworpen.
In de ruimte waar de inspectie heeft plaatsgevonden was tot nu toe in de zomer een grote behoefte om te koelen en moet in de winter verwarmt worden. Dit experiment heeft aangetoond dat de hoeveelheid koeling en verwarming naar verwachting flink verminderd kan worden door het aanbrengen van extra isolatie door middel van een omkeerdak. Daarnaast blijkt dat de dakbedekking veel minder in temperatuur varieert, wat de levensduur ten goede zal komen.
Interessante uitkomst, de metingen sluiten speculaties uit.
Alleen, hoe de isolatie af te dekken en te beschermen tegen UV, met name de zijkanten van de isolatie?
Daar zijn complete systemen voor waarbij al een beschermingslaag op de isolatie zit, of er gaat nog een laagje grind overheen, ook om het opdrijven te voorkomen. Langs de randen ligt meestal een rij tegels om de isolatie op zijn plek te houden.
Kijk bijvoorbeeld ook eens hier:
http://building.dow.com/europe/be/bd/app/omkeerdaken/lichtgewicht.htm