Naisolatie met een omkeerdak

Ik was al bekend met het concept van het omkeerdak, daarbij wordt de isolatie aan be buitenzijde op de dakbedekking. Dit heeft veel voordelen. Zo is het gemakkelijk aan te brengen op bestaande daken zonder dat de dakbedekking opnieuw aangebracht hoeft te worden. Ook zorgt het ervoor dat de temperatuur van de dakbedekking minder schommelt en dat deze niet meer blootgesteld wordt aan UV-straling, wat de levensduur ten goede komt. Met de mooie nazomer zon van gisteren heb ik deze claims eens aan een thermografische inspectie onderworpen.

Dak voorbereid op de thermografische inspectie van het omkeerdak

Op dit platte dak zijn een dag van tevoren drie stukken isolatie geplaatst. Het voorste stuk is 4cm EPS, daarachter 5cm EPS en daarachter 4cm PIR. Onder het dakleer zit al isolatie in de vorm van 6cm EPS. Het geheel ligt in de zon en warmt flink op.

Warmtebeeld waar het verschil in temperatuur van het dakleer met en zonder isolatie te zien is.

Eerst hebben we gekeken wat het temperatuursverschil is tussen het dakleer wat wel en wat niet afgedekt is met extra isolatie. Hieruit bleek dat het afgedekte dakleer fors minder opwarmde dan het extra geisoleerde dakleer. Omdat er echter ook isolatie onder het dakleer zit warmt het dakleer wel op, maar slechts in beperkte mate in vergelijking met het dakleer dat direct in de zon ligt.

Het dak van binnenuit gezien blijkt duidelijk koeler op de plekken met extra isolatie.

Vervolgens zijn we naar binnen gegaan en hebben aan de binnenkant de invloed op de temperatuur van het plafond bekeken. Hier bleek dat het de stukken waar de extra isolatie lag beduidend minder opwarmen. Ook is er in kleine mate verschil tussen de isolatiematerialen te zien, maar ze zijn aan elkaar gewaagd.

In de ruimte waar de inspectie heeft plaatsgevonden was tot nu toe in de zomer een grote behoefte om te koelen en moet in de winter verwarmt worden. Dit experiment heeft aangetoond dat de hoeveelheid koeling en verwarming naar verwachting flink verminderd kan worden door het aanbrengen van extra isolatie door middel van een omkeerdak. Daarnaast blijkt dat de dakbedekking veel minder in temperatuur varieert, wat de levensduur ten goede zal komen.

2 reacties op “Naisolatie met een omkeerdak

  1. Interessante uitkomst, de metingen sluiten speculaties uit.

    Alleen, hoe de isolatie af te dekken en te beschermen tegen UV, met name de zijkanten van de isolatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.