Zonnepanelen checken

Recent was er veel ophef over slecht presterende zonnepanelen. Dus nu wij zelf net zonnepanelen hebben geïnstalleerd heb ik meteen de warmtebeeldcamera gepakt en de boel eens aan een nadere inspectie onderworpen. Hieronder staat een panorama die ik heb samengesteld van de gemaakte beelden. Er lijkt weinig aan de hand behalve het 12de paneel op de onderste rij. Deze vertoond in de rechtse vijf cellen van de onderste rij abnormale opwarming.

Zonnepanelen in infrarood bekeken

Vandaag heb ik een warmtecheck uitgevoerd op dit dak gevuld met zonnepanelen. Hier heb ik toen een panorama van gemaakt om een goed overzicht te van de zonnepanelen.

Ik heb kort voordat dit warmtebeeld gemaakt werd de heg gesnoeid waarvan de schaduw nog op de muur te zien is op de foto hieronder. Het is goed mogelijk dat de schaduw die enkele minuten geleden nog op deze cellen viel zorgde voor een “reverse bias current” in deze cellen, waardoor ze extra energie te verwerken kregen uit de andere cellen in de string en daardoor extra opwarming vertonen. Het is echter vreemd dat dit in 5 cellen horizontaal naast elkaar optreed, terwijl de cellen in kolommen van twee een by-pass diode hebben. Dit kan echter verklaard worden doordat de uiteinde van de takjes flink bewogen in de matig tot krachtige wind die hier vandaag woei. Hierdoor kregen deze vijf cellen allemaal met een beetje schaduw te maken van hetzelfde takje.

Foto van de zonnepanelen

Hier zijn is een deel van de zonnepanelen te zien die in warmtebeeld hierboven staan. Paneel 4 v.d. 6 in de onderste rij is het paneel met de hot-spot. In de schaduw op de muur is te zien dat ik zojuist een deel van het jonge schot op de heg heb weggeknipt omdat dit schaduw wierp op de panelen.

Voor meer informatie over de effecten van schaduw op zonnepanelen kunt u deze website raadplegen.

Verder heb ik nog warmtebeelden gemaakt van de technische installatie.

Hier is de inhoud van de lasdoos te zien waarop de twee omvormers aangesloten zijn. Aan de weergegeven temperaturen is te zien dat er maar weinig opwarming optreed zelfs bij langdurige vermogens van 4-5kW.

Warmtebeeld van de omvormers aan de muur.

De twee omvormers die de gelijkspanning van dit zonnestroomsysteem omzetten in wisselspanning, om in te voeden op het net, warmen onder belasting maar zeer beperkt op.

Ik heb nog meer warmtebeelden gemaakt van de installatie en ook hier komt weinig opmerkelijks naar voren. De installatie lijkt hiermee goed te functioneren.

4 reacties op “Zonnepanelen checken

  1. prachtige beelden,wist niet dat je ook zonnepanelen kunt testen op(werken ze wel of niet) Kan elke warmtecamera dit overdag laten zien?wat gaat zoiets kosten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.