Perfecte alliantie: Blowerdoor & Thermografie

Thermografie en Blowerdoortesten vullen elkaar heel goed aan. Om te laten zien wat het effect is van een Blowerdoortest heb ik hieronder een aantal warmtebeelden geplaatst die de situatie met Blowerdoor (links) vergelijken met de situatie zonder Blowerdoor (rechts). De beide inspecties zijn op verschillende dagen uitgevoerd, dus de temperaturen kunnen soms wat verschillen, maar het beeld is desondanks heel duidelijk.

De test met de Blowerdoor is uitgevoerd bij een onderdruk -50Pa. De temperatuur bij beide tests was enkele graden onder nul. Verder was het vrijwel windstil. De warmtebeelden zijn gemaakt op de begane grond en op de eerste verdieping. Op de begane grond is op de warmtebeelden zonder Blowerdoor soms nog wel matige infiltratie te zien, maar op de eerste verdieping totaal niet. Dit komt doordat de warme lucht in huis stijgt en dus zorgt voor een zeer kleine onderdruk beneden en een kleine overdruk boven.

Blowerdoortesten worden nu ook aangeboden door Warmtecheck.nl.

Steunbalk gording

Dit is de balk waar de dakkapel op rust op de 1e verdieping. De luchtdichte laag van het dak is hier duidelijk doorbroken.

Kelderdeur

Dit is de kelderdeur welke is uitgevoerd met tochtstrips en een borstel aan de onderkant. De enkelvoudige kierdichting en deur die maar op één punt sluit is duidelijk niet luchtdicht.

Detail dakkapel

Dit is een detail van een andere dakkapel op de 1e verdieping, waar het raam aansluit op het dakbeschot. Op de warmtebeelden is tevens te zien hoe met PUR geprobeerd is het een en ander luchtdicht te krijgen. Desondanks komt uit alle naden en kieren koude lucht.

Dakraam

Dit is een Velux dakraam op de eerste verdieping. Aan luchtdichting is duidelijk niet gedacht bij de installatie.

Brievenbus

Dit is de brievenbus in de voordeur uitgevoerd met dubbele klep, maar het mag niet baten.

Balkenlaag

Dit is de aansluiting van de balkenlaag van de verdiepingsvloer op de gevel. Het binnenblad is hier doorbroken en er is duidelijk te zien hoe de lucht uit de spouwmuur de woning binnendringt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.